SWEATSHOP Sverige: Bak kamera, Episode 1

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Øverst ser du bildet av det aller første opptaket vi gjorde i Kambodsja i november. Denne gangen skulle vi lage Sweatshop sesong 1 med svenske deltagere, bloggerne Sarah Tjulander og Lisa Tellbe. Samme konsept og tema som den norske sesongen, men enda mer intens og med flere twister. Denne gangen skulle vi utfordre deltagerne så hardt som mulig!

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Sarah og Lisa landet klokken ni på morningen lokal tid, etter nesten et døgn med reising. Sarah hadde sovet litt på flyet, mens Lisa hadde vært våken i over et døgn. Stemningen var veldig fin i bilen fordet, et nytt land og en helt ny opplevelse for jentene. Det er en stor kontrast fra å være vant til å dra på fem stjerners blogge sydenturer, til å besøke et fattig land som Kambodsja. Vi ville at jentene skulle gå ut av bilen og få se hvordan det er i gatene i Phnom Penh. Jentene var ikke forberedt på hva som skulle møte de på veien, det var faktisk ikke vi heller…

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Å filme i en så trafikkert gate med så mange mennesker er ikke lett, men jentene fikk med engang sin egen oppfatning av byen Phnom Penh. Det var en helt annen verden enn det de var vant til. Etter at jentene hadde gått i fem minutter oppdaget de en mann og et lite barn som lå midt i veien. Barnet beveget seg ikke og så bevisstløs ut. Er barnet død? Dette oppdaget vi sammen med jentene mens vi filmet og måtte bryte opptaket fordi vi måtte forsikre oss om at ikke barnet var dø.

Joakim Kleven Sweatshop Sweden

Mannen bare satt der og gråt, mens vi så at barnet pustet, såvidt. Vi prøvde å hjelpe så mye vi kunne, men han bare satt der. Dette var ingen forberedt på, det var sterkt for alle, både for de foran og bak kamera. Dette var jentenes første møte med fattigdom i Kambodsja, en veldig “synlig” form for fattigdom hvis man kan si det slik. Men selv om man har tak over hodet, en jobb og penger til mat kan man være like så fattig. Det skulle jentene få erfare senere. Etter at jentene ga mannen og barnet mat og vann gikk vi tilbake i bilen, jeg hadde en liten overraskelse til jentene.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Jeg sa til Sarah og Lisa at de skulle rett på fabrikk å jobbe en full arbeidsdag. Som dere ser i episoden blir de ganske sjokkert i baksetet i bilen, men de hadde fortsatt en positiv innstilling. De neste 24 timene kom til å bli tøffe for de, men det var det bare vi bak kamera som viste…

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Jentene fikk 15 min opplæring i hvordan de skulle sy og etter det var de igang! Nå skulle jentene prøve seg som tekstilarbeidere for en dag. Etter noen timer med jobbing var det klart for lunsj, jentene ble også ganske paff da de fant ut at de skulle spise samme lunsj som de andre tekstilarbeiderne. Ris og diverse fiksebiter.

Joakim Kleven Sweatshop Sweden

Jentene jobbet i åtte timer denne dagen og ingen av de kunne sy fra før av. De sydde samme søm om og om igjen og fikk virkelig føle på hvor ensformig og slitsomt det er på kropp og sinn å jobbe som tekstilarbeider. Noen reality-program jukser nok slike hendelser, men her lot vi jentene sitte å jobbe en hel arbeidsdag. Jeg så allerede at jentene var slitne, lite søvn, lite energi og lite mat i kroppen, men de prøvde så hardt de kunne å holde masken.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Etter de var ferdig på jobb intervjuet jeg jentene hver for seg om dagens hendelser. Gjennom hele intervjuet visste jeg at jeg skulle gi de enda en “kjip” beskjed. Jeg ga de beskjed om at de skulle sove over hos en tekstilarbeider. Jeg satt bak kamera og prøvde så hardt jeg kunne å ikke le. Reaksjonen til Sarah og Lisa er virkelig “priceless”.

Joakim Kleven Sweatshop Sweden

Dette likte Lisa svært dårlig og jeg ga Stig (fotografen) kjapp beskjed om å ikke skru av kamera og fortsette å filme. Lisa ble ganske sur (som er veldig forståelig). Hun var klar for å dra på et hotell, ta seg en dusj og sove. Men for at jentene virkelig skulle få en ordentlig reality-check måtte vi pushe de enda hardere. Dette var bare begynnelsen.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Se episode 1 av Sweatshop Sverige HER