SWEATSHOP Sverige: Bak kamera, Episode 2

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Fra flyplassen og rett på full arbeidsdag som tekstilarbeider. Deretter overnatte hos en tekstilarbeider etterfulgt av enda en full arbeidsdag på fabrikk. De to første dagene i Kambodsja var beinharde for Lisa og Sarah. De fikk fort kjenne på kroppen hvordan hverdagen til en tekstilarbeider ser ut. Det var to intense dager for jentene og oss bak kamera.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Jentene dro på besøk til tekstilarbeideren Phearith, hun startet å jobbe som tekstilarbeider da hun var 14 år gammel. Nå er hun 28 år, halve livet har hun brukt på å sy klær til deg og meg. Hun tjener alt fra 20 til 40 kroner dagen, hun jobber 8 til 12 timer hver eneste dag. Hun leier et rom på 8 kvm, her skulle jentene sove sin første natt i Kambodsja.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Jentene fikk et godt forhold til Phearith, hun ble den første tekstilarbeideren de fikk et nært bånd til. I episoden forteller Phearith at hun blant annet syr klær for H&M og det reagerte jentene på. Serien handler om tekstilindustrien generelt, men H&M blir nevnt av flere tekstilarbeidere i serien etterhvert, både i denne sesongen og den felles norsk/svenske sesongen som kommer snart. H&M er verdens nest største kleskjede og er svensk, derfor har vi valgt å sette fokus på de.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Her er crewet! Fra høyre: Sigurd Jorde (researcher), Dag Mykland (teknisk produsent), meg, Oudom Tat (guide) og Stig Inderbø (fotograf). Bildet er tatt av den beste produsenten ever, nemlig Pål Karlsen.

Joakim Kleven Sweatshop Sweden

Etter å ha sovet en natt hos en tekstilarbeider, vekket vi jentene halv seks på morningen. Jeg ga de beskjed om at de skulle på jobb klokken syv. Jentene var helt utslitte når de kom til fabrikken, energi nivået var helt nede og jentene klarte såvidt å snakke ordentlig. Det de klarte var å sitte der og sy, om igjen og om igjen. Jeg følte meg utrolig slem, jeg hadde allerede fått en god tone med jentene, men det var jeg som alltid ga de fæle beskjedene og pushet de hardt. Jeg tror en liten periode de ikke helt viste om de kunne stole på meg eller ikke. Jeg måtte blant annet lyve til de og si at de skulle få kofferten sin, som de selvfølgelig ikke fikk. Heldigvis skulle jeg ikke være bad cop mye lengre…

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Etter enda en full arbeidsdag, der de blant annet sovnet på jobb og fikk kjeft av fabrikkeieren var det nok. Endelig så vi på jentene at det virkelig hadde gått inn på de. Sarah og Lisa snakket fra hjertet nå. De fikk reflektert over hvor urettferdig tekstilarbeidere blir behandlet, med liten respekt og liten lønn.

Joakim Kleven Sweatshop Sweden Lisa Tellbe

“Vi ser alle likedan ut, men forskjellen er at jeg ble født i et annet land. De kommer aldri til å få muligheten til å gjøre det de drømmer om”. Dette sier Lisa i slutten av episoden og det er sterkt å se utviklingen på jentene allerede etter to dager. Jeg husker jeg satt med klump i halsen under dette intervjuet, vi var alle slitne etter to intense dager, men jeg var stolt av Sarah og Lisa. De var glade for å komme på hotellet, få ta seg en dusj og spise god mat, men det ble ekstra sårt for de å tenke på at de menneskene de nettopp hadde møtt fortsatt kom til å ha den samme hverdagen Lisa og Sarah opplevde resten av livet.

Joakim Kleven Sweatshop Sweden Aftonbladet

Se episode 2 av Sweatshop Sverige HER!