SWEATSHOP Sverige: Bak kamera, Episode 3

Joakim Kleven Sweatshop Sweden

I de to første episodene av Sweatshop Sverige fikk jentene oppleve hvordan det var å jobbe og bo som en tekstilarbeider. Men i den tredje og siste episoden skulle de “overleve” som en tekstiarbeider. Hvor mye strekker lønnen deres til? Oppgaven vi ga jentene var at de skulle kjøpe et måltid, bind, tannkrem og et plagg til hverandre for 6 dollar (det jentene tjente for to dagers arbeid på fabrikken).

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Det var kaos å filme da jentene skulle handle mat på gata, spesielt da Sarah skulle handle inn til Lisa. Det var hundrevis av mennesker i gatene, vond lukt og mye kaos. Heldivis er Stig Inderbø (fotografen) nesten to meter høy og dobbelt så høy som de fleste kambodsjanere så opptaket gikk heldigvis fint! Jentene brukte flere timer hver på denne oppgaven og klarte såvidt å fullføre.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

“Man får knapt råd til et måltid så jeg forstår ikke hvordan man skal overleve på det. Og dette er hva de får hver eneste dag, de fleste har en familie de må forsørge. Det er så fælt at ikke burde være sant.” – Sarah

Joakim Kleven Sweatshop SwedenJoakim Kleven Sweatshop Sweden

At jentene selv fikk erfare hvor vanskelig det er å overleve på en tekstilarbeiders lønn gjorde at de kunne forstå mer av problemene tekstilarbeidere sliter med daglig. Etter at vi filmet fotoshooten til kampanjen for Sweatshop (bilder over) dro vi til et ressursenter for kvinnelige tekstilarbeidere. Dette kom til å bli det sterkeste og tøffeste møte for jentene denne sesongen.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

De femten tekstilarbeiderne Sarah og Lisa fikk møte jobber i fabrikken “M&V int. Manufacturing” som produserer klær for blant annet H&M. Det ble mye tårer denne dagen, både for jentene og for oss bak kamera.

Joakim Kleven Sweatshop Sweden

“Jeg vil gjerne ha en familie en dag, men hvordan kan jeg ha en familie når jeg såvidt klarer å overleve selv. Men jeg hadde elsket å finne en sjelevenn og fått barn. At jeg bare kunne dra å reise og oppleve verden.” Dette sier den kvinnelige tekstilarbeideren under intervjuet med Lisa. Det gjør vondt å skrive det, det var vondt å lese oversettelsen når jeg klippet serien og det var vondt å høre guiden vår Oudom oversette det hun sa til Lisa under intervjuet. For vi alle visste at hun aldri kom til å komme seg ut av den onde sirkelen. Jeg gråt så mye bak kamera at jeg såvidt klarte å puste ordentlig.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Alle bak kamera var blanke i øynene. Man ser så tydelig at det gikk rett inn på Lisa, det hun sa kom rett fra hjertet. Det var siste opptaket vi gjorde for Sweatshop Sesong 1 Sverige og jeg husker jeg var så stolt av jentene den dagen. Jeg har blitt så utrolig glad i de.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Her er jeg og teamet helt ødelagt etter intervjuet. Det gikk hardt inn på oss og siden vi var et så lite team ble vi som en slags liten familie.

Sweatshop Sweden Joakim Kleven

Innspillingen av Sweatshop i Kambodsja (både i 2014 og 2015) er det tøffeste og mest givende opplevelsen jeg har vært med på i hele mitt liv. Jeg er stolt over å ha fått muligheten til å lage en slik serie. Både i Norge og Sverige. Neste uke kommer Sweatshop sesong 2 med de svenske og norske deltagerne. Jeg gleder meg masse til å vise dere hva jeg har jobbet så hardt med det siste halve året.

Se episode 3 av Sweatshop Sverige HER!

2 Comments

  1. Gleder meg sånn til sesong 2!!! Du er flink Joakim, som har lagt så mye arbeid i dette!

    1. joakimkleven

      <3

Comments are closed.