Opptaksdagene i Haiti

Vi filmet i Haiti en uke, fra 15. til 22. mars før vi dro til Nicaragua, der vi filmet til 30. mars. Jeg er endelig hjemme igjen og tenkte jeg skulle bruke de neste dagene på å blogge litt om hvordan jeg hadde det på innspillingen av Stuck sesong 2. Jeg kan ikke røpe noe om handlingen eller hva vi filmet, men jeg kan skrive om hvordan jeg og crewet hadde det og hva slags inntrykk jeg sitter igjen med.

Av de to landene vi filmet i var Haiti det landet jeg følte meg mest utrygg. Vi låste alltid dørene i bilen, holdt hele tiden sammen og bodde på hotell som hadde egne porter og vakter. Vi ble en dag truet to ganger av forskjellige gjenger med at de skulle stjele kamerautstyret vårt. Den andre gangen hentet Geir (regissøren) meg, Emilie og Ingeborg (fotografen) oss fra opptak og ropte at vi måtte løpe inn i bilen. Ingen av oss visste hva som hadde skjedd, jeg satt med makspuls i bilen og vi kjøre kjempefort rett til Plan sitt kontor for å gjemme oss. Det som hadde skjedd var at mens vi filmet hadde noen pushet Geir opp mot veggen og truet de andre i Plan med å komme med pistol og stjele utstyret vårt. Heldigvis gikk det fint fordi vi kom oss bort fra stedet i tide- men det var utrolig ubehagelig å oppleve noe slikt. Man får et lite kick av det senere, men der og da trodde jeg at jeg skulle bli skutt når jeg løp inn i bilen (for så dramatisk tenker jo jeg). Dagen etter hadde vi med oss egen livvakt som hadde jobbet for blant annet presidenten i Haiti, da følte vi oss litt mer trygg og badass (se bilde av Emilie over, haha).

Landet er preget av ekstremt mye fattigdom og det ser man hvor enn man kjører. Vi kjørte flere timer hver eneste dag og det å bare se ut av vinduet, se alle de tusenvis av menneskene, som bare går rundt og prøver å finne en måte å overleve på er spesielt… tilslutt blir du så vant til akkurat det synet at man begynner å tenke på helt andre ting, akkurat som å sitte på 74 bussen på vei til Jernbanetorget. Jeg drømte meg stadig vekk i alt annet jeg vanligvis tenker på i hverdagen, hva jeg drømmer om å oppleve og alt jeg vil få til… så slår det deg i trynet igjen når du innser at du er så forbanna heldig som i det hele tatt har muligheten til å tenke disse tankene og at ingen av de tusenvis av menneskene som strømmer i gatene har noen gang muligheten til å oppnå de… Hva om det var mitt liv? Tenk om hver dag var en kamp om å overleve? Fy søren så heldig jeg er.

Derfor er det viktig å lage slike serier som Stuck. Jeg gleder (og gruer meg litt) til dere får se alt vi har opplevd. Historiene som er så vonde, men menneskene som er så fantastiske. Emilie er med på en tung reise og hun er så flink til å formidle, hun gjør hele serien og jeg gleder meg til at dere alle får se henne “in action”. I mellomtiden kan du se hele sesong 1 HER, som ble nominert til “Beste dokusåpe” under årets Gullruten i går!! Det viser nok engang at nettserier er like så bra som de store TV produksjonene. For de som lurer kommer serien ut januar 2018 på Aftenposten TV, serien er produsert av TV Wonder for APTV i samarbeid med Plan Norge.