Motherhood: Behind The Scenes

Jeg tenkte det kunne vært gøy å se noen “Behind The Scenes” bilder fra Motherhood innspillingen i Nepal. Jeg var jo pressefotograf på turen så jeg tok tusenvis av bilder på Sony A7S ii kamera mitt, men mobilbildene fra gjengen har jeg enda ikke delt. Håper det faller i smak, her er et stort bildedryss fra kamerarullen på mobilen:

Reisen til Nepal tok over ET DØGN! Selv om vi nesten ikke sov noe som helst så hadde vi overraskende nok mye energi. Da vi ankom Kathmandu flyplass og skulle videre til Surkhet var flyet vårt flere timer forsinket. Vi endte opp med å sove på gulvet, spille kort og typ snakke til hverandre i søvne.

Dag (regissør) og Pål (produsent) dro to dager før oss til Nepal på befaring, så gjengen som reiste med meg var Marna og Mia, Henriette (prosjektleder), Frida (fotograf) og Alice fra Strømmestiftelsen.

Jeg ler meg ihjel av disse bildene, Henriette sovnet på flyet i de mest merkeligste stillingene. Her ser hun ut som en heavy rusmisbruker og lå sånn i over en time, vi andre lo og tok sikkert hundre bilder av henne. Haha, Henriette <3

Da vi ankom Kathmandu flyplass var det aper i gangene som hoppet rundt og spiste mat fra søpla.. Helt normalt i Nepal I guess?..

På “det nyåpnede” hotellet vi sov på i Surkhet var jeg den som hadde flest kakkerlakker på badet. Noen av de i produksjonen hadde kanskje en eller to på badet.. jeg hadde (det her er helt sant).. totalt 30 til 40 kakkerlakker på badet mitt på bare noen få timer!! Jeg oppdaget først kakkerlakkene etter at jeg måtte intens bæsje (yes I said it) og i det jeg satt der og tørket meg så jeg tre-fire kakkerlakker falle fra vasken og ned på gulvet. Så å oppdage at det lå ti stykker rundt vasken, i toalettmappa og på håndkle mitt, gjorde jeg meg livredd ferdig på do og løp til resepsjonen der jeg fikk giftspray som drepte kakkerlakkene… men den hjalp ikke så det kom enda flere (for var vist et hull de kom seg igjennom) så jeg fikk heldigvis byttet rom! Det hele var meeeeget traumatiserende hahaha!

Etter første natt i Nepal var vi endelig igang med å filme første episode av Motherhood. Marna og Mia ante ingenting om hva som var i vente. Eneste de fikk vite før de dro var: Det hele handler om å være mor i Nepal og hvordan mødrene har det her. That’s it!

Dag og Henriette, hjernene bak hele serien, Dag på regi og Henriette som prosjektleder <3

Første opptaksdag var spennende, trist, innholdsrik og fin. Mye følelser på engang. Jeg ble med engang forelsket i Nepal, for det er så mye fin natur og flotte mennesker der. Jeg knipset sikkert over 1000 bilder første dagen. Virkelig en drøm for en fotograf å være her.

En av de første kveldene feiret vi bursdagen til film fotografen Frida. Jeg bare digga denne jenta fra første sekund og vi hadde en så fin feiring på hotellet (kan jeg i det hele tatt kalle det et hotell?!), med middag, kake og nepalsk øl.

For hver gang vi kom inn i en ny by i Nepal ble vi møtt med stor velkomst, med blomster rundt halsen og merke i pannen. Så vakkert!

Dette bilde er tatt fra en Badi landsby vi besøkte en av de første dagene. Bildet er tatt en halvtime etter et av de sterkeste intervjuene fra turen, scenen er dessverre klippet vekk pga at den ikke passet like godt inn som alt det andre vi filmet, men jeg håper og tror scenen skal publiseres snart som ekstra materiell. Skal ikke røpe noe om intervjuet Marna og Mia hadde, men det var så følsomt at alle foran og bak kamera gråt, til og med tolken hulket i bakgrunnen. Det her var en dag vi som filmteam knyttet et ganske sterkt bånd med hverandre. Spesielt jeg, Frida og Henriette etter opptaket. Et øyeblikk jeg aldri kommer til å glemme.

Vi fikk oppleve flere Samvad sentere på turen, som er i regi av Strømmestiftelsen. Samvad går ut på å gjøre kasteløse kvinner til sjef i eget liv. Jentene blir sett på som verdiløse, og står ofte i fare for å bli solgt til bordeller eller tvangsgiftet…

I Samvad lærer de seg et yrke, å lese og skrive, om helse og likestilling, å stå opp for sine rettigheter og å kjempe mot menneskehandel og tvangsekteskap. Det er så rørende å se den fantastiske jobben Strømmestiftelsen gjør i land som Nepal, at de bidrar og hjelper så mange kvinner som er i nød. Det var rett og slett så givende å få se hvordan en slik Samvad gruppe fungerer og å møte alle kvinnene. Alle jentene har viljen og styrken, alt de trenger er muligheten.

Vi sov jo, som dere kan se i de to siste episodene av Motherhood i telt. Jeg er egentlig ikke noe fan av det å sove i telt, men er så glad vi gjorde det for det var den fineste kvelden på hele turen. Jeg og Frida hadde et skikkelig romantisk øyeblikk sammen, der vi var de eneste som lå på pledd og stirret rett opp mot stjernene. I det vi lå der så vi det største stjerneskuddet vi noengang hadde sett, vi ble helt målløs og lo av hele greia. Som en klisje romantisk film, det var så koselig.

Jeg ler sånn av disse bildene av Marna da hun våknet på morningen. Don’t kill me for this Marna! Hahaha!

Jeg og Henriette ble vekket av rundt femten småbarn (og Pål) som stirret på oss. Henriette sin snap er HILARIOUS!

Dette bilde syntes jeg er så fint av Mia, det beskriver henne veldig godt faktisk. Mia var den yngste av oss på turen, selv om hun har tre barn er hun bare 21 år. Mye var nytt for henne, men man så på Mia med engang hun holdt et barn at hun ble trygg. Det jeg mener med det er at selv om Mia er så ung kan man se hvor mye kjærlighet hun har til barn, dette er noe hun kan godt og er trygg på. Man kan se på hele Mia at hun er en god mor. <3

For å skape litt underholdning pleide jeg og Frida å danse endel.. Det var som oftest veldig velykket.. minus dette forsøket her. Jeg husker jeg ble så flau da ingen lo, ingen ville danse og alle de hundre kidsa bare så rart på oss, men jeg og Frida skal ha for forsøket.

Er så glad i dette bilde og det beskriver vel forholdet til meg og Marna ganske godt. Vi er (som oftest) ganske tullete sammen og hun var som en storesøster for meg på turen. Vi lo så mye sammen og jeg kjente jeg ble varm i hele meg hver gang jeg fikk Marna til å le skikkelig. Var litt som om jeg var litt småforelsket i henne. Nydelige, vakreste Marna <3

Her er gjengen, etter en natt i telt. Etter noen intense dager fikk vi “fri”, da filmet vi endel innklippsbilder og stocks til episodene.. Så fri har man vel aldri på slike turer.

Dette var maten vi fikk på opptak hver dag og det var faktisk ganske digg!

På kveldene spiste vi alltid hovedmiddagen på hotellet (spiste bare frokost, lunsj og sen middag). På kveldene før og etter middagen satt jeg, Mia og Marna alltid i resepsjonen, for der var det en liten stripe på Wi-Fi nettet og da fikk vi blogget. Jeg redigerte bildene, de skrev tekst til blogg og jeg sendte over bildene de kunne bruke. Vi var ganske flinke på å promotere serien allerede da, uten å røpe noe om hva den handlet om. Marna har jo en god del følgere så det var kult å se at endel folk ble ganske nysgjerrig på hva vi holdt på med allerede da i april.

Her står jeg og Marna helt casual og tisser i en marijuana åker, det var mye av det i området vi var i og filmet den dagen.

Denne dama som var i Badi landsbyen gikk rundt med en kobra i trå esken sin og plutselig åpnet hun lokket rett foran ansiktet til meg og Marna. Jeg får grøsninger bare av å tenke på det, så vi løp ganske langt vekk, mens Frida som er så hardcore var jo ikke engang en meter unna kobraen. Hun filmet for hun visste det kom til å bli et bra innklippsbilde, som det jo endte opp med å bli.

De to siste dagene før vi dro hjem til Norge var vi tilbake i Khatmandu. Det var en kaotisk by med tusenvis av strømledninger hengende langt ned mot gatene. Bildet over er vi hele crewet pluss familien til de vi jobbet med i Nepal. Fin kveld!

Videre den kvelden dro vi faktisk ut, her er jeg og Marna på en sportsbar med de andre i crewet. Vi (eller hvertfall jeg) kan jo absolutt ingenting om sport, så mens guttene der brølte til TVen da de så på amerikansk fotball ropte jeg og Marna bare “Sport, sport, spooort!” akkurat som om vi var så jævla interessert, haha! Kun for å være “søte” for guttene. Videre dro vi på et “skjult” skeivt utested der ingen tørte å innrømme at de var gay, men alle var det.. og det var jo bare gutter der! haha, det var kanskje det merkeligste utestedet jeg har vært på.

Vi filmet blant annet vignetten i Kathmandu. som jeg må si jeg syntes er nydelig. Det er så viktig med et visuelt fint preg over en slik serie sånn at det skal fange interessen til folk.

Her er vi akkurat ferdig med å filme de siste bildene til vignetten og feirer at vi er ferdig med all opptak til serien! Motherhood opptakene er endelig i boks!

Den siste kvelden husker jeg så godt. Vi alle var så slitne i bilen og jeg var nesten helt tom for energi. Jeg fikk låne macen til Pål og hørte på et album fra en svensk artist han likte. Musikken hans var så fin og jeg husker jeg satt der, så emosjonell og teatralsk som jeg er og ble rørt over det hele. At vi var ferdig å filme alt, at det var en så magisk reise og at jeg er så priviligert som får lov til å oppleve og jobbe med dette. Fy søren så heldig jeg er.

Her er vi på Gardemoen og har kommet hjem etter nesten et døgn med reise. For en tur og for en serie det har blitt. Om du ikke har sett serien enda kan du se ALLE episodene av Motherhood HER! Vi blogges snart!